interviu_luca_gentile_bursa

PRESA

INTERVIU LUCA GENTILE (DIRECTOR ICE) pe BURSA.RO

29 May , 2015  

Italia – primul loc în topul ţărilor care investesc în terenurile agricole din România
Festivalul italian de la Bucureşti se desfăşoară în jurul datei de 2 iunie, când în întreaga lume este sărbătorită Ziua Italiei

Interviu cu Luca Gentile, Director ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior

Reporter: Care sunt cele mai interesante sectoare de activitate în România pentru investitorii italieni?
Luca Gentile: Astăzi, România reprezintă un loc potrivit şi atractiv pentru noile investiţii. Printre altele, mă gândesc în special la oportunităţile puse la dispoziţie de fondurile europene 2014-2020, la proiectele de investiţii prevăzute în sectorul infrastructurii, al transporturilor şi al energiei, la reţeaua industrială bună care există, la potenţialul mare de dezvoltare al agriculturii precum şi la costul competitiv al mâinii de lucru calificate.

Un alt sector strategic pentru economia României care contribuie cu o cotă consistentă la PIB şi continuă să atragă investitorii este sectorul agro-industrial. Să nu uităm că Italia ocupă primul loc în topul principalelor ţări care investesc în terenurile agricole din România, cu aproape 30% din totalul suprafeţei agricole deţinută de străini în România. De mulţi ani sunt prezente în România cu rezultate foarte bune societăţi italiene precum Riso Scotti, sau Maschio Gaspardo. Calitatea terenurilor, costul scăzut al acestora faţă de media altor ţări europene, posibilitatea de a accesa fonduri europene şi oportunităţile oferite de PAC 2014-2020 reprezintă punctele forte. Autorităţile româneşti se concentrează pe modernizarea sistemului de irigaţii, iar faptul că România este ţara europeană cu rata cea mai scăzută de mecanizare în agricultură, poate reprezenta o oportunitate de investiţii în acest sector.
Profit de această ocazie şi fac o paranteză pentru a aminti o conferinţă pe tema agriculturii care va avea loc pe 3 iunie, organizată de ICE – Agenţia Italiană pentru Comerţ Exterior la Bucureşti în colaborare cu Camera de Comerţ Italiană pentru România şi sub patronajul Ambasadei Italiei la Bucureşti, cu titlul “Strategiile pentru dezvoltarea agriculturii în România: Instrumente financiare şi oportunităţi de piaţă”, în cadrul căreia vor fi analizate oportunităţile de dezvoltare în România în acest sector şi mai ales oportunităţile şi instrumentele financiare aflate la dispoziţia societăţilor în acest domeniu.
Alte sectoare de interes pentru investitorii italieni sunt construcţiile şi infrastructura. Potrivit datelor oferite de Biroul Statistic al Uniunii Europene (Eurostat), România continuă să înregistreze una dintre cele mai importante creşteri a volumelor lucrărilor de construcţii din Uniunea Europeană (+5,8%), în timp ce Italia, din păcate continuă sa aibă dificultăţi în acest sector.
Şi pentru acest motiv în zilele de 9 şi 10 iulie 2015 la Bucureşti vom organiza un seminar cu întâlniri bilaterale în domeniul infrastructurii în România intitulat “Italy & Romania: Building together 2”. Evenimentul va fi organizat în colaborare cu Ambasada Italiei la Bucureşti, ANCE-Asociaţia naţională a Constructorilor Italieni şi OICE -Asociaţia societăţilor italiene de inginerie, proiectare, arhitectură şi consultanţă tehnico-economică. Delegaţia oamenilor de afaceri italieni (peste 40 de firme) va fi condusă de reprezentanţi ai Guvernului italian si de către Preşedintele Agenţiei pentru comerţ exterior cu sediul la Roma, Riccardo Monti.
Evenimentul are ca obiectiv de a pune la dispoziţia potenţialilor investitori italieni cu privire la sectorul construcţiilor precum şi informaţii despre oportunităţile de colaborare în ceea ce priveşte proiectele de dezvoltare în domeniul infrastructurii, dar şi în ceea ce priveşte consultanţa, ingineria şi proiectarea din sectorul construcţiilor, în general.

Reporter: Câţi investitori italieni au afaceri în România şi care sunt principalele sectoare de activitate?
Luca Gentile: România a fost întotdeauna şi este şi acum unul dintre principalele pieţe pentru importurile şi exporturile italiene. Investiţiile italiene acoperă toate sectoarele, de la sectorul manufacturier tradiţional la cel agro-industrial, infrastructură, transporturi şi energie. Italia reprezintă un partener decisiv, pe locul doi pe plan comercial şi pe primul loc în ceea ce priveşte numărul de societăţi înregistrate. La sfârşitul anului trecut, în România, numărul societăţilor cu capital italian, potrivit datelor Oficiului Naţional al Registrului Comerţului, a crescut cu 6,8% faţă de anul precedent, de la 37.029 in 2013 la 39.556 la 31 decembrie 2014, dintre care 18.434 active, cu un capital vărsat de aprox. 1,85 miliarde de euro. În 2014 au fost înregistrate 1.800 societăţi noi cu capital italian, o medie de 150 de societăţi pe lună.
Italia continuă să fie de peste 10 ani principala ţară investitoare în ceea ce priveşte numărul de societăţi înregistrate (19,3%), şi ocupă locul 7 în topul ţărilor în ceea ce priveşte capitalul investit (4,5%).
Noile investiţii italiene din 2014 demonstrează orientarea către noi sectoare care în mare parte beneficiază de importante finanţări internaţionale, în special din partea UE. Este vorba despre sectorul maşinilor şi echipamentelor, materialelor de construcţii, a bunurilor de consum în general, a serviciilor.

Reporter: Care este motivul pentru care organizaţi Festivalul Italian la Bucureşti?

Luca Gentile: Festivalul italian de la Bucureşti, ajuns anul acesta la cea de-a 7-a ediţie, reprezintă o multitudine de activităţi culturale şi comerciale cu scopul de a promova într-o manieră coordonată tot ceea ce are mai bun producţia, cultura şi stilul de viaţă italian, acel “Made in Italy” autentic, şi de a atrage consumatori tot mai numeroşi şi mai diferiţi ca şi gusturi. Festivalul se desfăşoară în jurul datei de 2 iunie, când în întreaga lume este sărbătorită Ziua Naţională a Republicii Italiene.
Ediţia din acest an, care se desfăşoară sub deviza “Aducem Italia aproape de tine”, duce mai departe iniţiativele noastre pentru o oferi tot ce are Italia mai bun în cele mai importante restaurante italiene din Bucureşti, în cadrul lanţului de magazine Metro Cash&Carry, care organizează cea de-a cincea ediţie a “Gustului Italiei”, în cele mai importante magazine de modă cu branduri italiene, în show-room-urile de mobilă şi decoraţiuni interioare, într-un cadru animat de muzică, degustări, demonstraţii culinare şi foarte multe surprize. Pentru a permite publicului să cunoască agenda bogată în evenimente am creat o pagină web dedicată: festivalitalian.ro.

Reporter: Rezultatele ultimelor ediţii ale Festivalului Italian au fost mulţumitoare?

Luca Gentile: În mod sigur magazinele şi reţelele GDO (mari distribuitori) participante au demonstrat mereu o mare încredere în acest program şi satisfacţie pentru rezultatele avute, iar noi suntem bucuroşi să îl îmbogăţim continuu cu o paletă tot mai largă de produse italieneşti, extinzând an de an şi sectoarele care fac obiectul promovării.

Pot afirma că Festivalul Italian reprezintă unul dintre cele mai importante instrumente de promovare ale stilului Made in Italy. Nu întâmplător, în ceea ce priveşte schimburile comerciale în 2014, Italia s-a clasificat încă o dată pe locul 2, după Germania, atât în rândul ţărilor furnizoare cât şi în cel a ţărilor de destinaţie a exporturilor româneşti, cu o cotă din totalul schimburilor comerciale ale României de 11,3% (11,9% din totalul exporturilor şi 10,8% din totalul importurilor).

Sursa: www.bursa.ro

, , , , , ,


Comments are closed.

developed by ADV Communication